Tradizione in Continua Evoluzione

Десетте най-скъпи марки кафе в света – част 2

18.11.2015

 

5. Fazenda Santa Ines

Място: Mинас Жерайс, Бразилия

Цена: 50 долара/паунд (0.45 кг)

Fazenda Santa Ines е сред малкото марки кафе, които се произвеждат по традиционен начин, за да се намалят пораженията върху реколтата. Редовен победител в различни изложения. Кафето има аромат на плодове, шоколад и карамел.

 

4. El Injerto

Място: Хуехуетенанго, Гватемала

Цена: 50 долара/паунд pound (0.45 кг)

Произвежда се от една от най-известните ферми за кафе в света, която отглежда арабика от разновидностите бърбън и пакамара.

 

3. Island of St. Helena Coffee Company

Място: Остров Света Елена

Цена: 79 долара/паунд pound (0.45 кг)

St. Helena дължи популярността си на Наполеон Бонапарт, който по време на изгнанието в последните години от живота си засажда сорта кафе на острова. Климатът на Света Елена, който се намира на 2800 км на запад от бреговете на Ангола, е субтропически и идеален за добра реколта.

 

2. Нacienda La Esmeralda

Място: Бокете, Панама

Цена: 104 долара/паунд (0.45 кг)

Названието на сорта арабика, който Hacienda La Esmeralda отглежда, е Geisha. Считано е за най-доброто кафе в Панама с множество награди през последните няколко години. Макар официалната цена да е 104 долара, на последния търг кафето се продаде за 350 долара за паунд.

 

1. Kopi Luwak

Място: Индонезия

Цена: 160 долара/паунд (0.45 кг)

Най-скъпото кафе в света всъщност се преработва през храносмилателния тракт на цибетката – малък бозайник, който яде кафеените черешки. Ензимите му придават специфичния по-горчив вкус на кафето. Фермерите събират зърната от фекалиите на животното и произвеждат Kopi Luwak. Годишно се събират няколко тона кафе.

 

Източник: http://www.capital.bg