Tradizione in Continua Evoluzione

Десетте най-скъпи марки кафе в света – част 1

11.11.2015

Има хора, които пият само един вид и марка кафе през целия си живот. Има и такива, за които не е важно дали напитката е шварц, еспресо, мокачино, арабика или робуста. За тях най-скъпото кафе е "онова с изчанченото име", за което трябва да платят 5 лв. Но има и истински ценители, за които чашата кафе е нещо повече от средство за събуждане сутрин. Привличат ги онези сортове, които се произвеждат в ограничени количества в малки ферми по света, тъй като качеството е далеч по-важно. За такова кафе мнозина са склонни да платят и много повече от обикновено. За тях е списъкът на десетте най-скъпи марки в света. И, разбира се, не си и помисляйте да слагате мляко или захар на такова кафе...

 

10. Сoffee Yauco Selecto AA

Място: Област Яуко, Пуерто Рико

Цена: 24 долара/паунд (0.45 кг)

Yauco е най-известното кафе от сорт арабика на Пуерто Рико. Произвежда се в ограничени количества и много експерти по наричат "Jamaican Blue Mountain за бедни", като го сравняват с друг участник в топ 10. Въпреки подобни коментари марката остава една от най-скъпите в света. Мекият му аромат и страхотен вкус му печелят нови почитатели всяка година.

 

9. Starbucks Rwanda Blue Bourbon

Място: Гатаре/Каренгера, Руанда

Цена: 24 долара/паунд (0.45 кг)

Aрабика бърбън е един от най-старите и редки сортове кафе в света, които вирее и в определени райони на Руанда. Преди години гигантът Starbucks усеща потенциала в страната и чрез налагането на добри практики успява да стимулира производството на качествено кафе, основно от дребни фермери. Днес марката е сред най-скъпите в света.

 

8. Hawaiian Kona Coffee

Място: Северна и Южна Кона, Хавай

Цена: 34 долара/паунд (0.45 кг)

Този сорт арабика се отглежда само на стръмните склонове Мауна Лоа и Хуалалай в областите Северна и Южна Кона в Хавай. Само кафе от тези райони може да ползва наименованието Kona. Известно е с мекия си вкус. Много от фермерите продават кафето си само през интернет, за да държат ниски разходи. През последните десетилетия имаше и доста скандали около кафето заради многото случаи на фалшифицирани опаковки. 

 

7. Los Planes

Място: Ситала, Салвадор

Цена: 40 долара/паунд (0.45 кг)

Вкусът на този вид кафе е нетипичен, тъй като включва и лек цитрусов аромат. Собственикът Серхио Тикас наследява земята от дядо си. Фермерът поддържа млади дръвчета, тъй като редовно заменя старите и засажда нови. 

 

6. Blue Mountain

Място: Wallenford Estate, Ямайка

Цена: 49 долара/паунд (0.45 кг)

Една от най-известните премиум марки кафе в света. Отглежда се в Сините планини в Ямайка. Около 80% от реколтата се изнасят в Япония.

 

Следва продължение…

 

Източник: http://www.capital.bg