Tradizione in Continua Evoluzione

Биогорива от смляно кафе може да помогнат за енергийното обезпечаване на Лондон

28.10.2015

Сутрешната чаша кафе би могла да осигури нещо повече от тонизиращ старт на деня. Базираната в Лондон компания Bio-bean, се надява да превърне остатъка от смляно кафе в биодизел за атомобили и пелети от биомаса за отопление, пише Gizmag .

 

Използването на рециклирано смляно кафе за зареждане на автомобили не е новост, но Bio-bean има смелата амбиция да въведе в голям мащаб система за рециклиране, обработка и използване на получения продукт в голям град, в случая Лондон. Планът предвижда компаниите и заведенията, предлагащи кафе да предават отпадъка, който след това да бъде обработен и превърнат в пелети за отопление на домовете. Употребеното смляно кафе съдържа около 20 процента мазнини, от които може да се произвежда етанол или биодизел за автомобили и автобуси.

 

Bio-bean взима отпадъци от кафе от индустриални производители, от кафенета и от транспортни центрове, включително седем от най-големите влакови спирки в Лондон. В момента количеството, което успява да събере е само няколко стотин тона на седмица, но намеренията са тази цифра да достигне 50 хиляди тона през 2016 година - това се равнява на приблизително една четвърт от кафеените отпадъци, изхвърляни в Лондон за една година.

 

Останките от изпитото кафе се сушат в специално съоръжение с площ 1860 квадратни метра. След това мазнините се отделят, а получените в резултат нишки се пресоват на пелети. 99.9 процента от разтвора, който се използва при екстракцията се рециклира. Целта е да се произвеждат пелети, достатъчни за отоплението на 15 хиляди домакинства. Горивото би могло да служи за зареждане на превозни средства на обществения транспорт в британската столица.

 

Източник: http://www.focus-news.net