Tradizione in Continua Evoluzione

Какво се случва с тялото ни, ако пием кафе вечер?

21.10.2015

 Всяка чашка кафе, изпита във вечерните и нощните часове, "забавя" нашите вътрешни биологични часовници с 40 минути, което ни помага по-дълго да останем бодри в късното време, твърдят биолози в статия, публикувана в сп. Science Translational Medicine.

 

"Нашето изследване е първата в света работа, посветена на това как кофеинът, най-популярното в света психоактивно вещество, влияе на работата на нашите биоритми. Освен това тези експерименти ни помогнаха да разкрием редица интересни ефекти, които предизвиква кофеинът при попадане в организма", казва Кенет Райт (Kenneth Wright) от Колорадския университет в Боулдър (САЩ).

 

Райт и колегите му изяснили колко дълго действа една чашка кафе и защо то ни помага (или пречи) да заспим по време на нощни дежурства и подготовка за изпити, като наблюдавали поведението и работата на организма на петима доброволци, съгласили се да прекарат 50 дни в специално оборудвани стаи.

 

Стаите били организирани по такъв начин, че светлината в тях или не се включвала изобщо вечер, или била приглушена. Три часа преди сън учените раздавали на участниците "витамини", които в половината от случаите били таблетки кофеин.

 

В следващите часове биолозите редовно вземали проби и следили колко бързо заспивали и колко дълго спели доброволците. Както показал експериментът, употребата на толкова кофеин преди сън, колкото се съдържа в една чаша кафе, довело дотам, че биологичният часовник на доброволците изоставал с 40 минути, което се проявявало в понижено ниво на мелатонин в организма.

 

Причината е, че кофеинът блокира работата на специфични рецептори на повърхността на клетките на хипофизата, изработващи мелатонин. Тези рецептори възприемат молекулите аденозин – друг сигнал на съня, и започват да изработват мелатонин. Ако неговата работа се блокира няколко дни, то вътрешният часовник на човека необратимо се размества и той започва да заспива по-късно и без помощта на кофеин.

 

Интересно е, че включването на ярка светлина нощем довело до идентичен по сила ефект, както при кофеина. Неочаквано комбинацията между светлина и кофеин, както показали експериментите, не добавила допълнителни минути към времето за бодърстване. Очевидно подобна "пренастройка" на биочасовника има някакъв вътрешен горен праг, чиято природа още не е ясна.

 

А засега от подобен необичаен ефект на кофеина могат да се възползват хората, пътешестващи в други часови пояси – пиенето на кафе в стратегически момент може да им помогне да се приспособят към новия ритъм на живот, заключават авторите на статията.

 

Източник: http://curious.actualno.com