Tradizione in Continua Evoluzione

Кафенета - световни традиции

13.05.2015

Традициите с кафенетата са се разпрострели по цял свят. Австралия е пълна с кафенета в италиански стил, Япония е развила свои характерни заведения ( наречени „kisatens”) – елегантна интерпретация на американските кафенетата и кафемагазини през 50-те. Във Великобритания, манията на 50-те – еспресо баровете, са се появили и изчезнали, но са оставили явно въздействие върху новопоявилия се стил Старбъкс. 

 

В Америка 30-те и 40-те са годините на класическата вечеря, а 50-те и 60-те – на магазинчетата за кафе в пластмасови чашки, заедно с кафенетата – любимо място на бунтари и хора на изкуството.

 

През 70-те и 80-те години (на 19 век) са се появили други Северно Американски традиции. Класическото за 1950 год. италиано-американско кафе като кафе Реджо в Манхатан и кафе Trieste  в Сан Франциско имат видимо влияние върху развиващия се стил на кафенетата. Това е свързано с носталгията на имигрантите за изгубените и грациозни кафенета в предишна Италия. От тази визия произхождат светлите и просторни градски кафенета в Северна Америка, обзаведени простичко, но достатъчно формални за да въведат малко изисканост. Тези заведения са и достатъчно неофициални, така че да съберат на едно място младежи или хора на по-делови срещи.

 

Източник: https://cccooofffeee.wordpress.com