Tradizione in Continua Evoluzione

Кафето - средство за профилактика на рака на кожата

29.04.2015

Мащабно проучване, проведено от американски учени доказа, че редовната консумация на кафе намалява риска от развитие на най-често срещаната форма на рак на кожата, особено сред жените, се казва съобщение на Американската асоциация за ракови изследвания (AACR).

 

Персоналът на Харвардския университет анализира данни, получени от изследване на здравето на медицинските сестри, в което 1984-2008 вземат участие 72 921 души, и изследване на работници в здравеопазването, в което от 1986 до 2008 г. вземат участие 39 976 души.

 

По време на наблюдението 25 480 от 112 897 доброволци са развили рак на кожата. В 22 786 случаи се наблюдава базалноклетъчен карцином (БКК), при 1953 души - плоскоклетъчен карцином (ПКК) и при 741 - меланом. Тези данни за заболеваемостта са сравнени с нивото на консумация на кафе.

 

Установено е, че колкото повече един човек пие кафе, толкова по-малко той е изложен на риск от най-често срещаната форма на рак на кожата - БКК. По-специално, жените, които консумират най-малко три чаши от напитката на ден 20 процента по-малко се разболяват от рак, отколкото ако пият по-малко от една чаша на месец. При мъжете тази разлика е девет процента. Декофеинизираното кафе не влияе на честотата на раковите заболявания.

 

Връзка на кафето с развитието на други форми на рак на кожата (ПКК и меланом) не е била открита.

 „Като се има предвид, че в САЩ годишно се разкриват около един милион случаи на БКК, ежедневните хранителни фактори, дори и с малък превантивен ефект могат значително да повлияят на общественото здраве. Нашето изследване показва, че пиенето на кафе може да бъде важен фактор за предотвратяване на БКК.” - коментира получените данни изследователя Фенджу Сун.