Tradizione in Continua Evoluzione

Различните части на кафе машината

05.02.2014

По-долу ще Ви запознаем с различните части на кафе машината и какво е важно да знаете за тях.


Мощност

Мощността определя колко време отнема затоплянето на водата, но няма нищо общо с енергийната ефективност. Повече мощност приготвя кафето по-бързо, докато по-ниска може да ви накара да изчакате повече, но в крайна сметка се изразходва сходно количество енергия.


Налягане

Високо налягане е необходимо, за да се получи богатата пенеста утайка (каймак) отгоре на еспресото, която представлява емулсия на въздух и мазнини. Обикновено, налягане от 15 бара е напълно достатъчно за качествено еспресо.


Резервоар (контейнер)

Колко вода за приготвяне на кафета може да побере вашата машина преди да се наложи доливане. Хубаво е нивото на водата да бъде видимо и резервоара да се сваля лесно, за да може да се допълни. Не е желателно използването на машината без вода, защото това може да повреди помпата.


Тампер (преса за кафе)

Това е ключа към варенето на еспресо, тампера се грижи водната струя да минава равномерно през кафето за да се получи качествено варене.


Накрайник за вода и пара

Използва се за пара и допълнително образуване на пяна от мляко за приготвянето на капучино.


Бойлер/Термоблок

Това е елемента който произвежда затоплящата енергия в една кафе машина. Разликата между двете започва с това, че бойлерът е обикновено изолиран контейнер за вода, който съдържа нагряващ елемент и затопля по-голямо количество вода наведнъж. Термоблокът представлява метален блок с множество канали. Той е малък и се нагрява бързо и това го прави по-евтин и разпространен вариант в повечето кафе машини. Водата се затопля на момента като се контролира нивото ? при преминаването през металните части. Основният минус е, че ограничения поток вода, който преминава през нагряващите елементи във всеки момент  води до непостоянна температура и променливо качество на крайния резултат. Бойлерът от друга страна позволява да се запази относително постоянна температура на водата. Важен аспект обаче е и материалът от който е направен като това може да е  стомана, месинг, мед или алуминий. По качествената топлопроводимост на стоманата и месинга например водят до по-добри резултати, но и повишават цената на машината.


Ръкохватка

За нея отново се използват различни материали като хромирания месинг е по-тежък, но по-скъп и качествен от алуминия. Предимствата произлизат от това, че месинговата ръкохватка запазва температурата на водата, която минава през кафето по-ефективно и осигурява по-добър аромат.


Крема диск

Допълнителна приставка под формата на цедка, често и вградена в ръкохватката. Изтичащото кафе преминава през нея и образува допълнителна пяна на повърхността. Това не е задължителен елемент за хубав каймак, защото качествените машини и използването на подбрано кафе също могат да направят гъста и хубава пяна.


Вибрационна помпа

По-малка и по-лесна за смяна от стандартната помпа използвана в кафе машините. Сред другите предимства е по-бавното натрупване на варовикови утайки по-помпата, предотвратяване на проблемите за машината ако се използва без вода в резервоара и процес на естествено „намокряне“ на кафето преди помпата да създаде нужното налягане.