Tradizione in Continua Evoluzione

Пийте кафе 20 минути преди заспиване за по-добър сън

11.02.2015

Най-препоръчителният сън е в комбинация с кафе преди заспиване - събуждаме се свежи и с подобрена памет, пише в. "Дейли мейл".

 

До този извод стигнали две проучвания, проведени в Япония и Великобритания. Кафето е напитка, която обикновено не свързваме със съня - а напротив, с будуването. Но учените установили, че консумацията на кафе 20 минути преди заспиване е много здравословно.

 

Кофеинът прочиства рецепторите, задръстени с аденозин. Аденозинът е невротрансмитер, който е отговорен за чувството на умора и забавя дейността на нервните клетки.

 

Употребата на кафе непосредствено преди заспиване засилва няколкократно действието на кофеина след събуждане. Той се абсорбира чрез тънките черва и преминава в кръвта, твърди авторът на проучването Джоузеф Стромбърг. След това прониква в мозъка, където взаимодейства с рецепторите.

 

Когато в тях има големи количества аденозин, той ги неутрализира, откъдето идва и чувството ни за бодрост, подобрена памет и концентрация. Дейността на нервните клетки се ускорява значително.

 

Източник: http://www.bta.bg