Tradizione in Continua Evoluzione

Какво е ароматизирано кафе

04.02.2015

Историята на ароматизираното кафе започва заедно с появата на самото кафе. В онези далечни времена захарта все още не била позната, а броя на използваните сортове кафе – твърде ограничен. Ето защо за да подобрят вкуса или пък просто да разнообразят традиционната напитка, хората са използвали различни подправки и плодове, които смекчавали горчивината и придавали пикантен аромат на горещата напитка.

 

Всички древни ароматизатори са се използвали както в сушен така и в пресен вариант, като се добавяли в готовата напитка или се слагали в помещенията, където се е съхранявало кафето.

 

Според съвременното тълкуване, ароматизирано кафе е: кафе, на което е придаден особен аромат, а понякога и вкус (на ванилия, малина, бадем, лешник и др.). За ароматизация на напитката се използват химически ароматизатори, идентични на натуралните или натурални есенции и екстракти, които са значително по-скъпи от изкуствените. И в двата случая се изключват алкохол и вредни за здравето вещества.

 

Разтворимото кафе също може да се причисли към ароматизираното. В процеса на получаване на гранулите те губят своя аромат. Т.е. гранулите на разтворимото кафе в чист вид не притежават аромат на кафе. Загубения по време на обработката аромат се възстановява с помощта на последваща обработка и повторна ароматизация.

 

Как протича процеса на ароматизация?

 

Всеки един производител си има своя секретна технология, но в общи линии процеса протича по следния начин: с помощта на пулверизатор във всяка опаковка с кафе се „впръсква” въздух, съдържащ ситни частици от ароматизатора. Кафе, получено по тази технология притежава не само аромат, но и богат вкус (карамел, амарето и др.).

 

Друг начин за подобряване на вкуса и аромата на кафето е т.нар. „предварителна ароматизация” – непосредствено преди приготвяне на самата напитка. В предварителната ароматизация не участват химикали и натурални есенции, не се добавят ароматизатори. Нейната същност се състои в предварителното „накисване” на кафето с помощта на водна пара. По този начин аромата на кафето се извлича в по-голяма степен.

 

Ароматизираното кафе може да се използва, както като обикновена напитка, така и за направата на множество коктейли.