Tradizione in Continua Evoluzione

Арабика или Робуста?

10.12.2014

Кафето е сред петте най-консумирани напитки в света. С него милиони хора посрещат началото на  всеки ден, други се събират “на кафе”, за да споделят приятелствата си, а трети завършват ежедневието си с напитката. Всеки свързва глътката кафе с различни моменти от своя живот и за всеки от нас тя има различен вкус.

 

От многобройните видове кафе, които хората познават, някои вече не съществуват, други не се произвеждат за търговски цели,  а трети се срещат много рядко. Например,  Стенофила (Coffea stenophylla) не се използва за търговски цели , а  видът Либерика (Coffea liberica) се произвежда в много малки количества. Зърната, които достигат до нас най-често днес, са Арабика и Робуста. Те са в основата на блендове, които съдържат само единия вид кафе и имат монолитен, характерен вкус или на миксове, които съдържат в различна пропорция тези два основни вида кафе. За качеството на различните блендове, важни са както качествата на самата суровина, така  и технологията на смесване и изпичане.

 

През годините, консумацията на двата вида кафе е била повлияна от исторически и икономически фактори. До края на Втората Световна Война, Робустата е била много по-евтина от Арабиката, тъй като е по-лесна за отглеждане и добив. След войната, в Европа царели глад и бедност. По-евтините кафета започнали да намират път към вкусовите предпочитания на хората в Европа. Франция започнала да подпомага производството на Робуста в колониите си в западна Африка и наложила допълнителен данък върху вноса на Арабика. От другата страна на океана, в САЩ, след жестоките студове в Бразилия през 1954 г., много производители започнали да прибавят Робуста в блендовете си, за да намалят цените на кафетата. В региона на България, консумацията на Робуста е била подсилвана чрез междудържавни спогодби с Виетнам, откъдето години наред е внасяна основно Робуста.

 

Днес картината е по-различна. В световен мащаб, 75% - 80% от производството на кафе на зърна се състои от Арабика. Този вид кафе се определя като съставката за най-висококачествените селекции в света, а  в развитите държави,традиционни консуматори на кафе, почти всеки бленд се състои от 90% -100% Арабика. Робустата се използва най-вече за блендове кафе за еспресо, поради плътността и каймака, които образува, а също  и в разтворимите (инстантни) кафета, поради по-високото им съдържание на кофеин.

 

Вкусовите качествата на двата вида кафе се определят, както от условията за отглеждането им, така  и от техния генетичен състав. 

 

Кафето Арабика (Coffea Arabica) се отглежда на по-високи места и подобно на високите класове грозде, изисква по-специални климатични условия. Най-големите производители в света са Етиопия и Бразилия.

 

Кафето Робуста (Coffea Canephora) се отглежда в по-ниски райони, основно в Бразилия, Индонезия и Виетнам. Зърната са по-устойчиви на болести и вредители.

 

 

Арабика

Робуста

Височина

 600-1200 m

0-800 m

Годишни валежи

1200-2200 mm

2200-3000 mm

Температура

15-24o C

16-36o C

 

Арабиката е осезаемо по-мека на вкус и ароматна, тъй като съдържа повече мазнини и захари. Преди изпичането й, много хора определят аромата на Арабиката като „дъх на боровинки”, който аромат допълва сладката миризма на кафето. След изпичането, Арабиката има аромат на шоколад, карамел, а в някои селекции, дори и на цитрусови плодове.

 

Робустата е с по-горчив вкус. Суровата Робуста има по-земен аромат в сравнение с Арабиката, аромат подобен на неизпечени фъстъци или овесени ядки. Робустата съдържа почти два пъти повече кофеин от Арабиката, поради което се използва за кафе еспресо.

 

 

 Arabica

Robusta

Кофеин

1.2%

2.2%

Захари

 6 - 9%

3 - 7%

Липиди

15 -17%

10 -11.5%

 

Определението за хубаво кафе е много субективно решение, поради вкусовите предпочитания на всеки и различните качества на Арабиката и Робустата. За тези, които предпочитат по-ароматното и меко кафе, Арабиката е най-честия избор. За ценителите на горчивия вкус или предпочитащите силното въздействие на кофеина,  изборът са миксове в които преобладава Робустата.

 

Източник: http://comlinkcoffeeshop.com