Tradizione in Continua Evoluzione

Кафето ни прави красиви

07.08.2014

Кафето е най-любимата и популярна напитка в света - предпочитана за стартиране на деня, любим завършек на обяда, както и чудесен повод за среща с приятели.


Ето един алтернативен поглед върху ползата от кафето в  домашната козметика. Каква полза от кафето можем да допринесем за нашата кожа?
В състава на кафето се съдържат редица вещества – плодови и органични киселини, мазнини, алкалоиди, минерали, желязо, магнезий и калий. Освен това кафето, както знаем, съдържа кофеин. С какво той може да ни бъде полезен?

Кофеинът тонизира кожата, подобрява микроциркулацията на кръвта, стимулира много физиологически и биохимически процеси в организма, като например – разграждане на мазнините. Поради тази причина кафето често се използва в състава на много антицелулитни кремове и гелове за отслабване. Кофеинът също така активизира клетъчната обмяна – така той намира широко приложение при нощните кремове и като средство за поддържане на кожата около очите, тъй като има свойството да премахва оттоци.

Кафето  в служба на красотата:
Когато в почивните дни пиете кафето си вкъщи, не изхвърляйте утайката. Използвайте я:
- Нанесете утайка от кафе върху лицето (избягвайте пространството около очите). Оставете я да действа за около 10 мин., докато изпиете още една чаша от ароматната течност. Внимателно измийте с хладка вода и намажете кожата си с крем. Ако повтаряте тази процедура всяка седмица, кожата ви ще бъде невероятно мека и нежна.
- Разбъркайте добре хума и лъжичка прясно мляко. След това добавете утайка от кафе и бъркайте до хомогенна смес. Нанесете върху лицето си за около 15 - 20 мин. и след това грижливо измийте с хладка вода.
- Може да използвате утайката от кафе и като пилинг за кожата на лицето и тялото. Достатъчно е да масажирате внимателно в кръг, след като сте сложили утайката и кожата ви ще бъде чудесно почистена и ексфолиирана.

 

Кафе срещу целулит:
-Размесете добре кафе и зехтин, така че да се получи смес с подходяща консистенция. Нанесете върху проблемните места и масажирайте няколко минути, като внимавате да не прекалите и да не нараните кожата си. След това покрийте кожата си с фолио и оставете сместа да действа още около 20 мин.
Когато използвате кафето като козметично средство трябва да знаете, че то е подходящо само за по-матова кожа и ако вашата е много бяла и светла, по-добре е да не го използвате.