Tradizione in Continua Evoluzione

Малки тайни за кафето

23.04.2014

Партик Вилхелмсон - бариста шампион на България за 2010, разкрива някои тайни на доброто кафе:

"Трябва наистан да знаеш какво представлява самият продукт, за да знаеш как да го приготвиш и да извлечеш максимума от него, което става с много експерименти. За всяко едно кафе например е нужна различна темепература на водата, както и различно количество вода. Има основни правила и параметри, но трябва да си играеш с тях.

При капучиното пинизът е да се приготви перфектно еспресо, което така да се комбинира с млякото, че да се получи абсолютно хомогенна смес. Пяната трябва да е гъста, а не да стои на повърхността на балони, и да съвсем гладка, еластична и да блести...

За еспресо чашата трябва да e малка и от дебел порцелан, за да пази температурата, да не е много широка и е много важно дъното да е заоблено - за да се запази каймака.

По принцип кафето се комбинира добре с портокалов и яйчен ликьор, с бейлис и с уиски, разбира се, но алкохолът убива аромата на кафето.

В съдържанието на кафето ни интересуват най-вече мазнините, протеините, захарта и въглеродния двуокис.

Робустата съдържа два-три пъти повече кофеин и няма почти никакво съдържание на захар, което я прави по-горчива, но има повече въглероден двуокис, който прави много повече каймак. Но 100% напитка от Робуста е много горчива и тръпчива, неприятно силна, затова затова с нея се блендират сортове Арабика, която пък не е подходяща за млечни напитки, защото ароматите й са деликатни и се губят."

източник: webcafe.bg